Over reflexzonetherapie ofwel reflexologie

Ontspanning is geen luxe maar noodzaak

Wat is reflexzonetherapie?

 

Reflexzonetherapie is vooral bekend onder de naam reflexologie of voetreflexologie.

Op je voeten (en handen en gezicht) kun je reflexzones vinden die overeenkomen met alle delen van je lichaam. Het bewerken van deze zones zorgt ervoor dat het lichaam zich ontspant en bevordert de doorbloeding. Bovendien stimuleert het de afvoer van afvalstoffen. Dat is goed voor je en stress klachten kunnen daardoor verminderen.

Het doel is het zelf genezende vermogen te stimuleren en zo het natuurlijke evenwicht van lichaam èn geest te herstellen.

Het is helaas geen therapie waarmee je ernstige ziektes kunt genezen. Wel kunnen ernstig zieke mensen baat hebben bij een ontspannende behandeling ter vermindering van stress, pijn en angstgevoelens.

Reflexologie is een aanvulling, maar geen vervanging van reguliere gezondheidszorg.

Wat cliënten zeggen…

  • "Van de blessure heb ik helemaal geen last meer"
    Annette
  • "Ik heb een sterker gevoel in mijn voeten gekregen en het lopen en de stabiliteit is verbeterd"
    Henk
  • "Het werkt ontspannend voor lichaam en geest en dat is een verademing na alle ziekenhuisperikelen"
    Manon
  • " Al tijdens de eerste behandeling merkte ik dat de spanning in mijn buik langzaam oploste"
    Femke
  • "Ik zit beter in mijn vel"
    Meta
  • Ik had last van vocht vasthouden en spanning in mijn nek. Tijdens de behandeling werden mijn voeten en benen al zichtbaar dunner, de spanning op de huid werd minder.
    Chantal
  • "Dankzij voetreflexologie ben ik me meer bewust van het effect van te weinig rust. Als ik nu weer een beetje jeuk aan mijn benen krijg, weet ik dat ik moet slapen."
    Carmen

Voor wie en voor welke (stress) klachten?

Reflexologie is er voor iedereen voor wie de balans tussen ontspanning en inspanning uit evenwicht is. Men schat dat ongeveer 50 tot 70% van onze klachten te wijten zijn aan stress of erdoor verergeren.

Geen enkel mens is hetzelfde, dus resultaten kunnen verschillen. Reflexologie is geen tovermiddel. Onderdeel van de therapie is dat we proberen te begrijpen waar je klachten vandaan komen. Dat is namelijk belangrijk om te zorgen dat je klachten blijvend verminderen. Soms is de oorzaak vrij duidelijk, maar het kan ook zijn dat je klachten te maken hebben met iets waar je zelf niet bij stil staat. Een ingrijpende gebeurtenis een half jaar eerder bijvoorbeeld, of te hoge en tegenstrijdige eisen die je aan jezelf oplegt, waardoor het bijna onmogelijk wordt om daaraan te voldoen  en je steeds over je grenzen gaat.

Als je bereid bent naar je leefstijl te kijken en die indien nodig aanpast, vergroot dat de kans op vermindering van je klachten en verbetering van je welbevinden.

Hieronder wat voorbeelden waarbij reflexzonetherapie kan helpen:

  • voortdurend alert en gespannen zijn
  • hoofdpijn
  • nekpijn
  • schouderklachten
  • rugklachten
  • buikpijn
  • hormonale klachten

Het aantal behandelingen dat nodig is, verschilt ook per persoon en per klacht. De therapie is het meest effectief als je de eerste 5 behandelingen met enige regelmaat -bij voorkeur wekelijks- ondergaat. Daarna evalueren we of nog meer behandelingen nodig zijn en met welke regelmaat.

Waar komt reflexologie vandaan?

Reflexologie bestaat in feite al eeuwenlang. Al ongeveer 5000 jaar geleden was in India en China een behandeling door middel van drukpunten bekend. Ook in het oude Egypte werkte men al op een of andere manier met deze vorm van therapie. De geschiedenis van de moderne reflexologie begint bij Dr. William H. Fitzgerald (1872-1942) in de Verenigde Staten. Deze keel- neus- en oorarts is de grondlegger van de zonetherapie, waarbij hij het menselijke lichaam in 10 zones verdeelt. Hij ontdekte dat directe druk op bepaalde delen in het lichaam een verdovende werking kan hebben op andere delen in dezelfde zone.

Plattegrond op de voeten

De Amerikaanse masseuse Eunice Ingham heeft deze zonetherapie verder uitgewerkt. Zij ontdekte dat voeten een goed aangrijpingspunt vormden voor de therapie vanwege hun gevoeligheid en maakte zo een plattegrond van het hele lichaam op de voeten. Zij ontwikkelde een speciale handgreeptechniek om de zones te kunnen bewerken. In 1938 verzamelde ze al haar ervaringen en overtuigingen in een boek, dat ze de titel “Stories the feet can tell” gaf.

Sindsdien zijn er vele reflexzonetherapeuten geweest die deze methode verder verfijnd en verbeterd hebben. Ook zijn er steeds meer therapeuten, zoals ik , die deze Westerse manier combineren met de Chinese meridianenleer.