Over reflexzonetherapie ofwel reflexologie

Ontspanning is geen luxe maar noodzaak

Wat cliënten zeggen…

 • "Van de blessure heb ik helemaal geen last meer"
  Annette
 • "Ik heb een sterker gevoel in mijn voeten gekregen en het lopen en de stabiliteit is verbeterd"
  Henk
 • "Het werkt ontspannend voor lichaam en geest en dat is een verademing na alle ziekenhuisperikelen"
  Manon
 • " Al tijdens de eerste behandeling merkte ik dat de spanning in mijn buik langzaam oploste"
  Femke
 • "Ik zit beter in mijn vel"
  Meta
 • Ik had last van vocht vasthouden en spanning in mijn nek. Tijdens de behandeling werden mijn voeten en benen al zichtbaar dunner, de spanning op de huid werd minder.
  Chantal

Wat is reflexzonetherapie ofwel reflexologie?

Reflexzonetherapie is vooral bekend onder de naam reflexologie of voetreflexologie.

Op je voeten (en handen en gezicht) kun je reflexzones vinden die overeenkomen met alle delen van je lichaam. Het bewerken van deze zones zorgt ervoor dat het lichaam zich ontspant en bevordert de doorbloeding. Bovendien stimuleert het de afvoer van afvalstoffen. Dat is goed voor je en stress klachten kunnen daardoor verminderen.

Het doel is het zelf genezende vermogen te stimuleren en zo het natuurlijke evenwicht van lichaam èn geest te herstellen.

Voor wie?

Reflexologie is er voor iedereen voor wie de balans tussen ontspanning en inspanning uit evenwicht is. Men schat dat ongeveer 50 tot 70% van onze klachten te wijten zijn aan stress of erdoor verergeren.

Het is helaas geen therapie waarmee je ernstige ziektes kunt genezen. Wel kunnen ernstig zieke mensen baat hebben bij een ontspannende behandeling ter vermindering van stress, pijn en angstgevoelens.

Reflexologie is een aanvulling, maar geen vervanging van reguliere gezondheidszorg.

stress

Stress en spanning

Hoe gaat ons lichaam daarmee om?

We zijn erop gebouwd om spanning aan te kunnen, op voorwaarde dat we de tijd krijgen om ook weer te herstellen van die spanning. Je lichaam maakt daarbij gebruik van twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel die tegengesteld zijn aan elkaar. Als de één actief is, staat de ander op een laag pitje en andersom. Het sympathische stelsel  zorgt dat je in actie komt en het parasympathische stelsel zorgt dat je weer kunt herstellen van die actie en dat reserves aangevuld worden. Dit alles gebeurt onder invloed van hormonen die vrij komen.

Actie èn rust

Het sympathische stelsel maakt dat we in staat zijn om in situaties waarin dat nodig is direct in actie te kunnen komen. Stresshormonen komen vrij. Je wordt alert, je ademhaling gaat sneller en je armen en benen spannen zich aan en maken opgeslagen energie vrij. Tegelijkertijd wordt het parasympatische stelsel minder actief en komen o.a. je spijsverteringsorganen, voortplantingsorganen en je immuunsysteem op een laag pitje te staan.

Als het ‘gevaar’ geweken is, zorgt het parasympatische stelsel er weer voor dat de spijsvertering en dergelijke weer op gang komt en je energievoorraden weer aangevuld worden. Je lichaam komt tot rust en kan herstellen.

Welke klachten kun je krijgen van teveel stress?

Ontspanning is geen luxe maar noodzaak

Spanning is gezond, maar teveel spanning die maar blijft voortduren niet. Met name situaties waar je geen controle over hebt, die onvoorspelbaar zijn of steeds terugkeren, kunnen als ‘gevaar’ ervaren worden. Ze zorgen ervoor dat je in het sympathische stelsel blijft hangen. Stresshormonen blijven daardoor in hoge mate aanwezig en dat kan diverse klachten geven.

In stress onderzoek is de laatste 15 jaar duidelijk geworden hoe zeer lichaam en geest samenhangen. Hersenen, hormonen en afweersysteem vormen samen één groot netwerk, waarvan de delen elkaar op allerlei manieren beïnvloeden.

Voorbeelden van klachten

 • voortdurend alert en gespannen zijn
 • hoofdpijn
 • nekpijn
 • schouderklachten
 • rugklachten
 • buikpijn
voetreflexologie Gouda

Het verschil tussen voetreflexologie en voetmassage

Chronische stress doet dus lichamelijk iets met je. Het maakt dat het sympathische en parasympathische stelsel uit evenwicht raken. Het sympathische stelsel blijft te actief en moet afgeremd worden. Je zou evengoed ook kunnen zeggen: het parasympathische stelsel blijft te lang inactief en moet gestimuleerd worden. Reflexologie doet beide.

Reflexzones

Ik merk dat bij veel cliënten de reflexzones van hypothalamus, hypofyse en bijnier uit balans zijn. De bijnier is het orgaan dat onder invloed van hypothalamus en hypofyse stresshormonen aanmaakt. Als ik op de voeten de reflexzones van hypofyse, hypothalamus en bijnier met elkaar verbind, ervaren cliënten dat dit enorm ontspannend werkt. Ook kun je op de voeten de reflexzone van de nervus vagus vinden en deze bewerken. Dat is een belangrijke parasympathische zenuw die het lichaam weer tot rust doet komen. Dit zijn maar een paar voorbeelden van reflexzones, maar er is dus echt wel verschil tussen zomaar een voetmassage en een voetreflexzone behandeling.

Bevorderen herstel na een operatie

Na een operatie is je lichaam van slag. Je mag vaak al snel het ziekenhuis verlaten, maar dat betekent niet dat je al weer helemaal hersteld bent. De narcose, een wond, mogelijk secundair lymfoedeem, het zijn allemaal dingen die je lichaam als stressvol ervaart. Ook hier is reflexologie dan een mooie aanvulling om het herstel te bespoedigen. Ik bewerk dan vooral ook de zones van het lymfestelsel om de afvoer van afvalstoffen te bevorderen.  Een mevrouw die geopereerd was aan haar voet heb ik een handreflex behandeling gegeven, omdat voetreflex niet mogelijk was aangezien het onderbeen in het gips zat. Tijdens het behandelen op de hand voelde zij sensaties en beweging komen in haar geopereerde voet. Dit was de eerste keer dat ze gevoel kreeg in haar voet sinds de operatie 10 dagen eerder! Dit was bovendien zeer ontspannend en aangenaam.

Reflexology Lymph Drainage (RLD) van Sally Kay

En dit doe ik met de methode die ik van Sally Kay geleerd heb: Reflexology Lymph Drainage (RLD). Zij heeft RLD wetenschappelijk onderzocht, met goede resultaten. Deelnemers van haar onderzoek waren in totaal 32 (ex-) borstkankerpatiënten die klachten van lymfoedeem in één arm hadden als gevolg van de behandeling van hun ziekte (secundair lymfoedeem). Zij kregen in totaal 4 wekelijkse voetreflex behandelingen . Door o.a. het volume van de armen voor en na de behandeling te meten, kon zij aantonen dat RLD een zeer effectieve methode is, die het welbevinden van de patiënten verbeterde. Naast een dunnere arm, minder pijn en verbeterde beweeglijkheid van de arm noemde men ook minder stress, meer welbevinden, meer zelfvertrouwen en een beter lichaamsbeeld. Ook een half jaar na de behandelingen was het resultaat nog steeds goed.*

* Het onderzoek is in mei 2016 gepubliceerd in het online magazine “Complementary Therapies in clinical practice”: Use of reflexology in managing secondary lymphoedema for patients affected by treatments for breast cancer: A feasability study, May 2016, volume 23, p 1-8. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pudmed/?term=27157950).

Sally Kay RLD Reflexology Lymph Drainage

Waar komt reflexologie vandaan?

Reflexologie bestaat in feite al eeuwenlang. Al ongeveer 5000 jaar geleden was in India en China een behandeling door middel van drukpunten bekend. Ook in het oude Egypte werkte men al op een of andere manier met deze vorm van therapie. De geschiedenis van de moderne reflexologie begint bij Dr. William H. Fitzgerald (1872-1942) in de Verenigde Staten. Deze keel- neus- en oorarts is de grondlegger van de zonetherapie, waarbij hij het menselijke lichaam in 10 zones verdeelt. Hij ontdekte dat directe druk op bepaalde delen in het lichaam een verdovende werking kan hebben op andere delen in dezelfde zone.

Plattegrond op de voeten

De Amerikaanse masseuse Eunice Ingham heeft deze zonetherapie verder uitgewerkt. Zij ontdekte dat voeten een goed aangrijpingspunt vormden voor de therapie vanwege hun gevoeligheid en maakte zo een plattegrond van het hele lichaam op de voeten. Zij ontwikkelde een speciale handgreeptechniek om de zones te kunnen bewerken. In 1938 verzamelde ze al haar ervaringen en overtuigingen in een boek, dat ze de titel “Stories the feet can tell” gaf.

Sindsdien zijn er vele reflexzonetherapeuten geweest die deze methode verder verfijnd en verbeterd hebben. Ook zijn er steeds meer therapeuten, zoals ik , die deze Westerse manier combineren met de Chinese meridianenleer.