Stress

Ontspannen is geen luxe, maar noodzaak

Oud reptielenbrein

Onze hersenen, hormonen en immuunsysteem (onze afweer) vormen samen één groot netwerk, waarvan de delen elkaar beïnvloeden. In stress onderzoeken wordt steeds duidelijker hoe zeer lichaam en geest met elkaar samenhangen. We zijn erop gebouwd om spanning aan te kunnen, op voorwaarde dat ons lichaam de tijd krijgt om ook weer te herstellen van die spanning.

Actie

Als er gevaar dreigt, maakt je lichaam zich razendsnel klaar om te reageren. Om te vechten, te vluchten of juist te bevriezen. Stress hormonen komen vrij. Je wordt alert, je ademhaling gaat sneller en je armen en benen spannen zich aan en maken opgeslagen energie vrij.

Op hetzelfde moment gaan andere delen van je lichaam op een lager pitje werken. Ze worden als het ware in de wacht gezet omdat ze op dat moment niet nodig zijn om te overleven. Daarbij kun je denken aan je spijsvertering, je voortplantingsorganen en je immuunsysteem.

Rust

Als het directe gevaar geweken is, komt je lichaam weer in een toestand van ‘rust’. Onder invloed van hormonen krijgen de spijsvertering, de voortplanting en het afweersysteem weer alle aandacht en worden de reserves aangevuld. Er is weer evenwicht tussen actie en rust.