In het stressonderzoek is de laatste vijftien jaar duidelijk geworden hoe zeer lichaam en geest samenhangen: hersenen, hormonen en afweersysteem vormen samen één groot netwerk, waarvan de delen elkaar op allerlei manieren beïnvloeden. Zo leidt langdurige blootstelling aan stresshormonen tot duidelijk waarneembare veranderingen in de hersenen en het immuunsysteem.
Over het algemeen gezegd is ons lichaam prima in staat om in evenwicht te blijven. Van belang daarbij is ons vegetatieve zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat bloed door het hele lichaam gepompt wordt en onze ademhaling, spijsvertering, urinewegen en huid doet functioneren. Dit stelsel is onder te verdelen in het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel. Het sympathisch stelsel wordt ook wel ons vecht-, vlucht of angstsysteem genoemd: het zorgt ervoor dat we bij gevaar direct in actie kunnen komen en alert kunnen reageren. Het zet de spijsvertering tijdelijk op een laag pitje; die heb je immers niet nodig als je snel moet handelen. Dit alles wordt in gang gezet door hormonen, zoals adrenaline en cortisol.
Het parasympatisch systeem zorgt er daarna weer voor dat het lichaam weer tot rust komt, dat de spijsvertering weer op gang komt en de energievoorraden weer aangevuld worden. Ook dit wordt geregeld door onze hormoonhuishouding. Beide systemen houden elkaar in evenwicht.
Spanning is gezond. Teveel spanning niet. Door ons drukke leven komt het vaak voor dat we blijven ‘hangen’ in het vecht-of vluchtsysteem. Stresshormonen blijven daardoor in hoge mate aanwezig. Dit veroorzaakt diverse klachten, zoals gejaagdheid, pijnlijke spieren, slapeloosheid, vermoeidheid omdat men constant in staat van paraatheid blijft, terwijl er geen echt ‘gevaar’ dreigt.
Reflexzonetherapie kan helpen het sympatisch en parasympathisch stelsel weer in evenwicht te brengen.